top of page

DFM en DFA

DFM en DFA, wat betekend dat nou eigenlijk? Je zag in mijn vorige post dat ik het had over makkelijk produceren en makkelijk te assembleren. Dat is eigenlijk wat deze twee afkortingen betekenen.

DFM: "Design For Manufacturing"

DFA: "Design For Assembly"

Deze periode is eigenlijk de engineering fase in het project.

Deze fase neemt het meest tijd in beslag, omdat hier uiteindelijk een prototype uitrolt die je kunt gaan uitwerken d.m.v. CAD Tekeningen, Werktekeningen, werkvoorbereidingen en natuurlijk het model.

Deel 1:

Om hem maakbaar te maken wilde ik eerst weten hoe de uitslag zou kunnen worden van mijn BBQ. Ik heb me daarbij eerst gefocust op de bak van mijn BBQ. Zonder enige voorkennis van het zetten dacht ik mijn bak in een uitslag te kunnen maken, maar toen mijn leraar Jan-Willem langs kwam vertelde hij mij dat dit mogelijk is en vroeg me direct hoe wil je dit zetten? Ik kwam erachter dat ik mijn bak op moest delen in 5 delen. De onderste plaat en vier platen voor de bak. Zoals in de afbeeldingen leek het allemaal prima te werken. Maar het drong tot me door dat ik in mijn thema gezelligheid de flappen moest puntlassen aan elkaar. En zoals je ziet, zal dat in werkelijkheid niet kunnen.

Deel 2:

Voor de flappen moest ik dus iets anders bedenken. Zoals in de laatste 2 tekeningen te zien is in mijn PDF kwam ik erachter dat de flappen naar buiten misschien wel een goed idee kon zijn. Dit is te puntlassen en dus maakbaar. Maar dat viel niet meer samen met mijn thema gezelligheid. Het werd hierdoor agressiever/afstotelijk. In overleg met mijn leraar kwam naar voren dat ik met zulke problemen ook eens verder moest kijken dan mijn neus lang was. Je kunt zulk flappen ook mooier maken of dingen toevoegen waardoor het wel weer in het thema past. In mijn laatste 2 tekeningen van het PDF bestand is dit te zien. Ik heb uiteindelijk besloten om een hoekje te halen uit mijn flappen. Waardoor je iets meer afronding krijgt. Zoals te zien is onderstaande afbeelding.

(Afbeelding komt spoedig)

Deel 3:

Ook was ik bezig met het kijken hoe ik mijn pin maakbaar kreeg. Ik kwam snel tot de conclusie dat ik van het koker profiel in mijn concept af stapte en meer dacht aan kruis die uitloopt in een punt. Na overleg met Otto (Leraar) kwam ik tot het idee om de pin uit vier stukken te maken (Te zien in mijn eerste schetsen van het PDF bestand). Deze 4 stukken zijn identiek aan elkaar en dat is natuurlijk DFA technisch beter. Yes dacht ik, nu mijn BBQ in CAD zetten. Maar ik was er nog niet helemaal...

Deel 4:

Na overleg met mijn leraar kwam ik erachter dat ik de punt niet uit 4 maar uit 2 delen kon maken. Ook kwam tijdens dit gesprek naar voren dat ik me niet meer moest richten op het thema gezelligheid. Wel waren er nog een aantal aanpassingen.

1. Pin aangepast. Pin zit nu met bevestingsmateriaal vast aan de bak. En bestaat nu uit 2 identieke delen die aan elkaar bevestigd wordt d.m.v. M5 boutjes.

2. Bak nu met 2 zijdes naar boven en 2 naar beneden onder een hoek van 10 graden. Dit is niet zomaar gedaan. De bak heeft ook een van 10 graden naar boven.

3. Daarnaast is de bak niet meer zichtbaar gemaakt. De bak is meer naar binnen gegaan.

4. Hoekje in flappen naar buiten.

5.Ook de pin gaat naar beneden met 10 graden. Zodat het in een lijn valt met de bak

Deel 5 (Eind CAD-Model)

Hieronder is het eind CAD model te zien met de laatste aanpassingen.

1. Kolenbak toegevoegd (Zijdes aan elkaar gelast)

2. Alle bevestigingen bekend. In bijna alle gaten M5 bouten + Moer. Handvaten worden anders bevestigd.

De komende dingen kunnen jullie in de komende tijd van mij verwachten

- Definitieve onderdeel keuzes

- Werktekeningen

- Werkvoorbereidingen

- Thermische analyse

- Model

- Presentatie

- Eindoordeel


Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Er zijn nog geen tags.
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page